Punjenje pri brzini od 100 km/h

Renault Kangoo Z.E.

Punjenje pri brzini od 100 km/h

Renault je s partnerskim tvrtkama Qualcomm Technologies i Vedecom demonstrirao mogućnost beskontaktnog punjenja električnih vozila u vožnji.

Beskontaktno punjenje električnih vozila (ali i drugih uređaja) odavno nije novost i već ga koriste neki autobusi koji se pune tijekom stajanja na stajalištu. No pri tome autobusi stoje iznad uređaja za punjenje koji je ugrađen u podlogu.

Renault je predstavio mogućnosti punjenja u vožnji pri čemu električni Kangoo Z.E. vuče 20 kW struje na brzini koja može biti i veća od 100 km/h. Ovakav način punjenja mogao bi označiti prekretnicu u razvoju električnih vozila te poništiti njihov najveći nedostatak: mali doseg.

No, uvijek ima i ali! Za razliku od stacionarnog punjenja gdje se uređaj za punjenje nalazi na jednom mjestu, ovdje on mora biti cijelom dužinom ceste odnosno barem na nekim (dovoljno) dugačkim dijelovima kako bi se vozila mogla dovoljno napuniti.

Izgradnja "električnih cesta" te njihova stalna opskrba strujom nipošto nije jeftina, ali ukoliko bi se u dovoljnom mjeri realizirala to bi bio siguran jamac budućnosti električne mobilnosti.

Renault Kangoo DEVC 2Renault Kangoo Z.E. se puni u vožnji na 100 m testnoj stazi nedaleko Pariza

Molim prijavite se ako želite komentarati

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter kako bi uvijek bili pravovremeno obaviješteni o svim važnim zbivanjima na portalu. Primajte obavijesti o novo objavljenim testovima, tekstovima iz tehničke rubrike i najvažnijim vijestima iz svijeta teretnih vozila.
Please wait

KamionBus bez podloge