1.000 km s LNG-om

Volvo FH i FM LNG

1.000 km s LNG-om Istaknuto

Volvo kamioni na ukapljeni prirodni plin nude jednake performanse kao oni na dizelski pogon, ali s 20–100% manje emisija CO2.

Volvo LNG 2Uz razinu dizel goriva i AdBlue aditiva u spremnicima, prilagođeni instrumenti na zaslonu prikazuju i stanje plina.Volvo Trucks je predstavio kamione s pogonom na ukapljeni plin ili bioplin. Osim što, naravno, ispunjavaju Euro 6 standard kamioni imaju jednake performanse, vozna svojstva i potrošnju goriva kao i vozila s pogonom na dizel, ali su pri tome emisije CO2 na ovim modelima 20–100 % niže u usporedbi s onima na dizelsko gorivo, ovisno o tome koristi li se prirodni plin ili bioplin.

Novi modeli Volvo FH LNG i Volvo FM LNG dostupni su s motorima od 420 ili 460 KS i namijenjeni su teškom regionalnom prijevozu i prijevozu na dugim relacijama. Umjesto motora s otto procesom, koji predstavlja uobičajeno rješenje u vozilima na plinski pogon, Volvo FH LNG i Volvo FM LNG imaju plinske motore s dizel procesom. Plinski motor od 460 KS razvija maksimalni okretni moment od 2.300 Nm, dok verzija od 420 KS daje 2.100 Nm što je jednako vrijednostima odgovarajućih dizelskih motora. Potrošnja goriva usporediva je s dizelskim Volvo motorima, ali je 15 do 25% niža nego u plinskim motorima s otto procesom.

Volvo LNG 3Najveći LNG spremnik u Volvo ponudi može primiti 205 kg plina, odnosno 495 litaraGorivo koje se koristi je prirodni plin u ukapljenom obliku (Liquefied Natural Gas, LNG) ili bioplin poznat kao bio-LNG. Ako se upotrebljava bioplin, klimatski otisak može se smanjiti i do 100%, a u slučaju prirodnog plina smanjenje iznosi oko 20%. LNG se drži u spremnicima pod tlakom od 4-10 bara pri temperaturi od -140 do -125 °C, a u izvedbi s najvećim obujmom spremnika kamion može prevaliti do 1.000 km. Punjenje traje jednako kao i punjenje dizelskim gorivom.

U vožnji se gorivo najprije prevodi u plinovto stanje i motor usisava smjesu plina i zraka kao u kasičnom otto procesu. Na kraju takta kompresije u cilindre se ubrizgava vrlo mala količina dizelskog goriva koje se prvo zapali te pokrene proces izgaranja smjese plina i zraka. Dizel gorivo preuzima ulogu svjećice.

Prodaja modela Volvo FM LNG i Volvo FH LNG počet će tijekom proljeća 2018. godine.

Posljednja izmjena Utorak, 10.10.2017. 17:58
Više u ovoj kategoriji: « Novi Sprinter stiže u proljeće
Molim prijavite se ako želite komentarati

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter kako bi uvijek bili pravovremeno obaviješteni o svim važnim zbivanjima na portalu. Primajte obavijesti o novo objavljenim testovima, tekstovima iz tehničke rubrike i najvažnijim vijestima iz svijeta teretnih vozila.
Please wait

KamionBus bez podloge