Električni MAN eTruck stiže na bečke ulice

MAN eTruck

Električni MAN eTruck stiže na bečke ulice

MAN i CNL (Savjet za održivu logistiku) će u studenom započeti s testiranjem električnog MAN eTruck kamiona.

MAN i CNL (Savjet za održivi razvoj) potpisali li su sporazum o partnerstvu u sklopu kojeg će devet, od ukupno 15, članova CNL-a (Gebrüder Weiss, Hofer, Magna Steyr, METRO, Quehenberger, REWE, Schachinger, SPAR i Stiegl) započeti s testiranjem MAN eTruck modela u realnim uvjetima.

Izbor Austrije, odnosno Beča, prilično je logičan budući će se vozila proizvesti u tvornici Steyr u Austriji, a ovdje se proizvode i TGM i TGL modeli. Također, s iskustvima koje će donijeti i ovo testiranje, Steyr će krajem 2018. započeti s proizvodnjom električne verzije TGM-a.

MAN eTruck pogoni elektromotor snage 250 kW (340 KS) te, što je još važnije, okretni moment od 2700 Nm koji je na raspolaganju od 0 o/min. Sustav pogona je u osnovu klasičan, elektromotor je smješten iza prednje osovine (gdje se uobičajeno nalazi mjenjač) i preko kardana pokreće stražnju osovinu, odnosno kotače.

Električna energija dolazi iz tri seta baterija kapaciteta 35,3 kWh (ukupno 105,9 kWh), a baterije su smještene ispod kabine tamo gdje se obično nalazi dizel motor. Ukupna masa tegljača je praktički jednaka konvencionalnoj izvedbi budući je dodatna masa baterija kompenzirana nedostatkom dizel motora.

Osim modela eTruck koji se bazira na TGS-u i koji će se koristiti kao tegljač, testirat će se i vozila na bazi TGM-a u konfiguraciji 6x2 šasija.

MAN eTruck 2Joachim Drees, CEO MAN Truck & Bus; Jörg Leichtfried, austrijski ministar prometa; Christian Kern, austrijski premijer; Josef Glößl, prorektor Centra za globalne promjene i održivost Sveučilišta prirodnih resursa i humanih znanosti u Beču; Helga Kromp-Kolb, rektor Centra za globalne promjene i održivost Sveučilišta prirodnih resursa i humanih znanosti u Beču; Werner Müller, Savjet za održivu logistiku (CNL)

Posljednja izmjena Utorak, 21.02.2017. 15:20
Molim prijavite se ako želite komentarati

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter kako bi uvijek bili pravovremeno obaviješteni o svim važnim zbivanjima na portalu. Primajte obavijesti o novo objavljenim testovima, tekstovima iz tehničke rubrike i najvažnijim vijestima iz svijeta teretnih vozila.
Please wait

KamionBus bez podloge