Petak, 22.09.2017.

Iveco Stralis NP 400

Obećavajuća alternativa dizelu u međunarodnom prijevozu Istaknuto

Isprobali smo Iveco Stralis NP 400, tegljač koji umjesto dizela koristi LNG, odnosno ukapljeni prirodni plin, a pokreće ga plinski motor čija je snaga ista kao i u dizelskoj izvedbi. Kakav se pokazao na našoj testnoj ruti?

NP je kratica od Natural Power, a ukazuje na vozilo koje pogoni prirodni plin umjesto uobičajenog dizela. Pokreće ga plinski motor Cursor 9 od 400 KS i 1.700 Nm, što su brojke identične njegovoj dizelskoj varijanti.

Iako dijeli s dizelskim bratom blok, koljenasto vratilo, korito i mnoge druge komponente, plinski Cursor 9 je namjenski konstruiran otto motor, s drugačijim klipovima i glavom motora te sustavom ubrizgavanja i paljenja gorive smjese.

Cursor 9 NP za novog Stralisa je dobio rekonstruirani sustav napajanja gorivom i potpuno novi trostazni katalizator. Povećana mu je ekonomičnost, a potrebe za održavanjem su smanjene za 45%. I po prvi put u teškom plinskom segmentu, Stralis NP postavlja nove kriterije standardnim automatiziranim mjenjačem ZF AS Tronic s 12 stupnjeva prijenosa.

Ovakvi kamioni su naročito prikladni za noćne dostave jer uz "Silent 72 dB(A)" način rada ispunjavaju i najzahtjevnije propise. Drugi adut je sastav ispušnih plinova koji imaju 70 posto manje NOx spojeva od usporedivih Euro 6 dizelaša te čak 99 posto manje krutih čestica..

Vozila mogu imati samo CNG spremnike, samo LNG spremnike ili njihovu kombinaciju. CNG spremnici u kojima je plin stlačen na više od 200 bara omogućuju doseg od 570 km. Kombinacija CNG + LNG omogućava veću autonomiju, do 285 (CNG) + 750 km (LNG), a ako se ugrade isključivo LNG tankovi (kao što je bio slučaj s testnim vozilom), doseg se povećava na 1.500 km. U LNG spremnicima plin je ukapljen na temperaturi -160 °C.

Može li Stralis NP s teretom od 25,9 tona parirati izvedbama s dizel motorima te kolika je ušteda u odnosu na dize, pročitatjte u testu koji ćemo objaviti u našem sljedećom broju.

Iveco Stralis NP 4Iako je plinaš nismo ga štedjeli: utovarili smo 25.920 kg tereta dok je ukupna masa kompozicije bila 39.940 kg

 

 

Posljednja izmjena Četvrtak, 02.03.2017. 15:17
Molim prijavite se ako želite komentarati

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter kako bi uvijek bili pravovremeno obaviješteni o svim važnim zbivanjima na portalu. Primajte obavijesti o novo objavljenim testovima, tekstovima iz tehničke rubrike i najvažnijim vijestima iz svijeta teretnih vozila.
Please wait

KamionBus bez podloge