Vidljivost 360 stupnjeva

Volvo

Vidljivost 360 stupnjeva

Volvo je razvio sustav koji omogućuje pregled cijele situacije oko vozila kombiniranjem informacija iz različitih izvora i sugerirajući vozaču što napraviti kako bi se izbjegla nesreća.

Tehnologija je u fazi testiranja i na tržištu bi se mogla pojaviti za nekoliko godina. Sustav se sastoji od komunikacijske platforme koja objedinjuje informacije kamera, radara i senzora postavljenih na svim stranama vozila čime se omogućuje pregled situacije 360 stupnjeva oko vozila svakih 25 milisekundu.

Volvo visibility 3Stanje oko vozila kontrolira se svakih 25 milisekundi

Moguće je registrirati i razlikovati pješake, bicikliste i druga vozila te odrediti njihovu brzinu i smjer kretanja. Na ovaj način sustav predviđa scenarij događaja pet sekundi unaprijed ovisno o smjeru i brzini kretanja vozila te ostalih sudionika u prometu te upozorava vozača u slučaju da taj scenarij može uključiti neki incident.

Volvo visibility 4Sustav predviđa scenarij događaja pet sekundi unaprijed ovisno o smjeru i brzini kretanja vozila te ostalih sudionika u prometu

Iako su predviđene i mogućnost automatskog zaustavljanja ili izbjegavanja udarca, kod kamiona je stvar malo složenija nego kod automobila. Budući da je svaki kamion drugačije opterećen automatsko kočenje ili izbjegavanje potencijalno može donijeti više problema od enventualne nesreće koju želimo izbjeći. Stoga je potrebno usavršiti sustav do te mjere da reagira ovisno o veličini i načinu opterećenja vozila.

Volvo visibility 2Moguće je registrirati i razlikovati pješake, bicikliste i druga vozila

Posljednja izmjena Subota, 05.09.2015. 15:42
Molim prijavite se ako želite komentarati

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter kako bi uvijek bili pravovremeno obaviješteni o svim važnim zbivanjima na portalu. Primajte obavijesti o novo objavljenim testovima, tekstovima iz tehničke rubrike i najvažnijim vijestima iz svijeta teretnih vozila.
Please wait

KamionBus bez podloge